søndag den 3. juni 2018

Argumentation

Sådan skriver du din argumentanalyse
Når du laver argumentanalyse af en artikel, begynder du med at finde artiklens hovedpåstand. Hovedpåstanden er lig med vinklen.
Få evt. en anden til at læse artiklen igennem – uden først at fortælle, hvad den handler om, og bed så vedkommende kort redegøre for, hvad vinklen er. Hvis det er svært for din læser at udtrykke det, eller hvis han/hun nævner en anden vinkel, end du har valgt, er der noget galt med vinklingen, og du må revidere din rubrik, underrubrik og indledning/kerneafsnit.
Du kan også lave testen på dig selv. Læg opgaven fra dig, og formulér din vinkel kort og præcist. Tjek dernæst, at det rent faktisk er den vinkel, du præsenterer i rubrik, underrubrik og indledning/kerneafsnit.
Herefter finder du dokumentationen for vinklen (belægget for hovedpåstanden). I undersøgende journalistik er der som regel flere belæg, der tilsammen dokumenterer hovedpåstanden. Det kan være undersøgelser, rundspørger, mundtlige kilder, egne iagttagelser o.a.
Når du har fundet belæggene, går du ind i hvert enkelt belæg og overvejer, om det er solidt. Det gør du ved at konstruere hjemlen og forholde dig til den. Her er det overordnede spørgsmål som regel: Er kilderne troværdige? Er den undersøgelse, du har brugt, uddybet nok (evt. i en sidehistorie, en faktaboks eller en grafik)? Har du spurgt tilstrækkelig mange til, at du kan konkludere noget ud fra deres udsagn? Er de mundtlige kilder præsenteret grundigt nok til, at de fremstår troværdige? Beskriver dine iagttagelser det problem, vinklen omhandler?
Undersøg også, om dokumentationen for din hovedpåstand står i begyndelsen af artiklen, så læserne ikke oplever, at kilderne forholder sig til et spørgsmål, som endnu ikke er dokumenteret.
Endelig tjekker du, om der er nogen undtagelser fra hovedpåstanden, der betyder, at du skal lægge et forbehold ind i vinklen (styrkemarkør).
Det vil være klogt også at lave argumentanalyse på vigtige underpåstande og på hovedkildernes argumentation, men det er frivilligt, om du vil medtage disse analyser i rapporten.
…..
Husk, at argumentanalysen ikke træder i stedet for analyser af kilders troværdighed, fairness osv., men er et supplement, der hjælper dig med at få dit budskab præcist og dokumenteret ud til læserne. Det hjælper jo ikke, at du har dokumentationen i orden, hvis læserne ikke bliver delagtiggjort i den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar